diumenge, 20 de febrer del 2011

Asplenoceterach barrancense, un tresor botànic


És un híbrid extraordinàriament escàs. En tota la Vall de Sóller de l´Illa de Mallorca conec només dos exemplars: un d´ells creix a una encletxa d'una roca calcària al llit d'un torrent que baixa de les muntanyes que enrevolten la vall. Comparteix l'encletxa amb un dels seus progenitors, el Ceterach officinarum ssp. officinarum i amb un Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens. L´altre exemplar creix a uns 300 msnm entre les pedres d´una paret de marge orientada cap al Nord. Al seu voltant a pocs centímetres creixen els seus dos progenitors: un Ceterach officinarum ssp. officinarum i un Asplenium majoricum.

En el seu genoma alotetraploide té un 50% de cromosomes de Ceterach officinarum ssp. officinarum, un 25% de Asplenium fontanum i un 25% de Asplenium petrarchae ssp. bivalens. És per tant un trihíbrid amb cromosomes de tres falgueres diferents de la família Aspleniaceae, un alotetraploide amb 144 cromosomes ( 2n= 144, n= 72 ).

Asplenoceterach barrancense a principis de juny amb les frondes noves ben desenvolupades.

Aquest híbrid fou descrit per a la ciència en 1972 pels botànics alemanys Wilfried Bennett i Dieter I. Meyer, els quals li varen donar el nom de "barrancense" per haver-lo trobat al Barranc de Biniaraix a la Serra de Tramuntana de l´Illa de Mallorca.

En aquesta fotografia es veuen les tres falgueres que comparteixen la mateixa encletxa: l´Asplenoceterach barrancense, el seu progenitor Ceterach officinarum ssp. officinarum i un exemplar d´Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens.

Hàbitat de l´Asplenoceterach barrancense. En la mateixa roca, en una zona més ombrejada, hi ha una abundant població del seu altre progenitor Asplenium majoricum. El torrent on viu roman sec durant la major part de l'any. (Doble clic damunt la foto per a ampliar-la)


L´altre Asplenoceterach barrancense a mitjan novembre.

La probabilitat d'una hibridació espontània com aquesta és tan baixa com que a una persona li toqui el primer premi de la loteria Euromilions. Per a tenir lloc aquesta meravella de la naturalesa va fer falta que caiguessin dins la mateixa encletxa una espora d´Asplenium majoricum i una altra de Ceterach officinarum. Després varen haver de germinar al mateix temps i donar lloc a dos gametòfits, els quals varen produir cadascun d'ells una oòsfera femenina i molts anterozoides. Posteriorment un anterozoide d'un dels dos gametòfits va nedar en la humitat del sòl amb el moviment dels seus flagels cap a l´oòsfera de l'altre gametòfit, que el va atreure amb l'aroma irresistible de la fitoferomona àcid málic i va tenir lloc la fecundació. L´oòsfera fecundada va generar un embrió híbrid, l´Asplenoceterach barrancense, que va créixer molt lentament fins que al cap de 3 o 4 anys les seves frondes varen treure el cap per damunt de les vores de l'encletxa.

Fotografía combinada amb tota la familia, els dos progenitors i el fill trihíbrid.

Fronda ben desenvolupada al desembre.

Como ocurre con sus progenitores, el Asplenoceterach barrancense soporta los largos meses de calor tórrido y sequía extrema del verano mallorquín entrando en letargo estival, estivación, deshidratándose completamente sus frondes, que se enrollan, se encogen, adquieren un color marrón-grisáceo y parecen muertos. Con las primeras lluvias otoñales, a las 24h, las frondes se rehidratan, reverdecen, se expanden, como si nada hubiera ocurrido, tanto es así que los esporangios de los soros acaban de madurar y aprovechan la humedad ambiental para dispersar las esporas.

Revers de dues pinnes basals d´Asplenoceterach barrancense amb els sorus a punt de madurar i les pàlees que recobreixen el pecíol, el raquis i el revers de les pinnes, herència del seu progenitor Ceterach officinarum ssp. officinarum. (Doble clic damunt la foto per a ampliar-la)

Fotografia microscòpica a 40 augments del raquis amb les pàlees que tenen una estructura intermèdia entre els tricomes o pèls glandulosos de l´Asplenium majoricum i les grans pàlees del Ceterach officinarum.


Microfotografia del revers d'una pinna amb els sorus parcialment coberts per l´indusi i les abundants pàlees, més estretes i filiformes que les del Ceterach officinarum. (Doble clic damunt la foto per a ampliar-la)

Revers d´una altra pinna d´Asplenoceterach barrancense, vista a 40 augments.

Microfotografía d´una pàlea d´Asplenoceterach barrancense amb les seves mides en micres.

Sorus madurs molt semblants als del seu progenitor Asplenium majoricum. Comparant la grandària de la fronda amb el dit polze que la sosté ens feim una idea del diminut tamany d'aquesta falguereta, que trenca tots els esquemes de la probabilitat genètica. La seva combinació cromosòmica, en un simil animal, equival a la hibridació espontània d'un mul (híbrid entre cavall i somera), que seria l´Asplenium majoricum, i una zebra africana amb doble dotació cromosòmica (impossible entre els animals, però si en les plantes), que seria el Ceterach officinarum ssp. officinarum, autotetraploide de l'ancestral Asplenium javorkeanum.

Asplenium fontanum--> X <--A.  petrarchae ssp. bivalens            Asplenium javorkeanum
( FF                             (PP)                                                        ( CC )
                              l                                                                                                                           l
                              l                                                                                                                           l
       ( Hibridación interespecífica )                                                                               ( Apomeiosis )
                                                   l                                                                                                                          l                      
                              l                                                                                                                          l
                                V                                                                                                                        V 
            Asplenium majoricum -------> X <------- Ceterach officinarum ssp. officinarum 
  ( FFPP )                                   l                                ( CCCC )
     l
         l
        ( Hibridación interespecífica ) 
          l
          l
          V
                                                 Asplenoceterach barrancense      .........................
                ( FPCC )


Detall dels sorus madurs amb l´indusi aixecat deixant veure els esporangis. (Doble click damunt la foto per a ampliarla)

Sorus dels dos progenitors de l´Asplenoceterach barrancense.

I per a acabar la prova de la seva esterilitat, una espora avortada, morta, inviable i parcialment descomposta. Al microscopi s'observen molt poques espores i les poques que es veuen estan practicamente buides o descompostes. Cultivant les seves espores dins una fiambrera al cap de tres anys no n´havia germinat cap.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada