diumenge, 15 de maig del 2011

Viola anagae, gotes de cel del Parc Rural d´Anaga

Així l´anomenaría jo, doncs aquesta ha estat la meva primera impressió en veure les seves floretes d'un viu i brillant color blau cel cobrint el sòl del meravellós bosc de laurisilva del Parc Rural d´Anaga, gelosament conservat pels habitants de Tenerife com una relíquia del primigeni bosc humit subtropical que fa milions d'anys cobria totes les illes de la Macaronesia, la costa mediterrània i atlàntica d'Àfrica per sobre de l'equador, tota la Península Ibèrica, la meitat més meridional de França, la costa sud de Gran Bretanya i les illes del Mediterrani occidental. És endèmica de Tenerife i només creix a la laurisilva d´Anaga.

Viola anagae al sotabosc de la pista forestal que puja des del Mirador del "Cabezo del Tejo" fins a l'impressionant "Roque de Anambro". Aquest petit tresor botànic està protegit per la llei. S'inclou en la llista de plantes sensibles a l'alteració del seu hàbitat del Catàleg d'Espècies Amenaçades de Canàries i com a planta vulnerable en la Llista Vermella de la Flora Vascular Espanyola.

Ampliant la foto amb un doble clic s'aprecien millor els detalls d'aquesta bellíssima violeta d´Anaga d'un lluminós color blau clar amb tints violacis.


Algunes flors són més clares amb els extrems dels pètals gairebé blancs.


Un detall característic d'aquest endemisme de Tenerife és l´esperó d'un color blanc immaculat a la part posterior de la flor. Si us fixau les flors semblen antenes parabòliques dirigides cap a la llum.

La violeta d´Anaga és una planta perenne i estolonífera amb llargs sarments que treuen arrels quan toquen el sòl. D'aquesta manera una sola planta arriba a cobrir una gran superfície del sotabosc.

I per a acabar el detall de les fulles que són suborbiculars com a petits cors verds amb la vora dentada i la part posterior amb dues aurícules molt juntes, de vegades fins i tot superposades. Els fruits són càpsules glabres.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada