diumenge, 1 de gener del 2012

Microcitrus australasica: el caviar vegetal

Els Xefs de cuina preparen delicatessen amb ell

El cítric Microcitrus australasica és un arbust silvestre originari d'Austràlia, els petits fruits negres del qual ja eren molt apreciats pels aborígens australians abans de la colonització d'aquesta gran illa pels anglesos. Quan els primers presidiaris de les Illes Britàniques fóren deportats a Austràlia com a càstig es trobàren amb aquests arbustos, tastàren els seus fruits i els vàren agradar, de manera que en esbrossar els boscos per a conrear les llavors portades des d'Anglaterra no els arrencàren, sinó que els vàren respectar i els anomenàren "finger lime", és a dir, dit de llima.

Fruits xapats de Microcitrus australasica amb la seva polpa en forma de vesícules arrodonides. Recoman ampliar les fotos amb un doble clic per a apreciar millor els detalls.

 
Fruits madurs d'un bonic color marró vermellós. Aquesta és la varietat més àmpliament conreada. La planta silvestre original produeix uns fruits molt més foscos, gairebé negres i més allargats. A través del cultiu i la hibridació amb altres cítrics silvestres s'han anat seleccionant noves varietats amb fruits de color vermell, verd, groc, rosat, negre, alguns molt llargs i corbats com a vertaders dits.

Polpa dels fruits anteriors. Si s'aixafen les vesícules entre les dents es nota un xocant sabor àcid molt intens i refrescant. Els fruits de les varietats conreades rarament tenen llavors, per la qual cosa s'han de reproduir per empelt damunt altres cítrics. Per pròpia experiència he comprovat que el Microcitrus australasica empeltat damunt llimonera dóna molt bons resultats.

En xapar els fruits i aplicar-los una lleu pressió amb els dits surten les vesícules que tenen un gran parescut amb els ous del caviar, per aquest motiu se'ls anomena caviar vegetal o caviar cítric. Igual que l'escorça dels fruits, les vesícules també poden tenir diferents colors, des de rosat pàl·lid com a la imatge, fins a vermell intens, morat, groc, verd, blanc... Amb aquesta gamma de colors els Xefs de cuina preparen deliciosos aperitius, com ostres amanides amb suc de llima, pebre bo, sal i unes vesícules de finger lime per damunt, que els donen un apetitós aspecte i un sabor àcid deliciós. Els musclos fets al vapor es poden amanir de la mateixa manera. 

També en confiteria, rebosteria i gelateria es poden preparar delicatessen amb l'exòtica polpa d'aquests fruits. La melmelada té un aspecte transparent molt atractiu i a la boca és cruixent i aromàtica. Els fruits, al no tenir llavors, es poden confitar sencers i una vegada confitats se'ls pot donar un bany de xocolata amb el que s'obtenen uns bombons deliciosos. També es pot preparar un fantàstic Plum Cake substituint els fruits secs i la fruita confitada per fruits fingerlimes confitats, si pot ser sencers, de manera que en tallar el pastís el tall té un aspecte molt apetitós.

Visió propera de les vesícules de Microcitrus australasica. La semblança amb el caviar és extraordinària.

Es pot preparar un còctel deliciós, Còctel Mundani © Copyright, amb el suc d'una llima, el suc de dues mandarines, un rajolí de vodka, una culleradeta de melmelada de fingerlimes i dues culleradetes de gel picat. Es remena bé la coctelera i es deixa reposar uns minuts. Mentrestant es posa caviar vegetal en un plat amb unes gotes de licor de llima i es barreja bé. En un altre plat s'aboca mel de palma, si pot ser melassa de palmera canària, es dilueix una mica amb unes gotes d'aigua, es passa la vora de la copa per la melassa per a que quedi enganxosa i es deixen caure les gotes sobrants amb la copa invertida. Després es passa la vora de la copa per les vesícules de fingerlime, les quals es queden aferrades. Una vegada adornada la copa es posa un fruit confitat al fons, si pot ser vermell o marró i s'aboca la barreja de la coctelera. Deliciós, Exòtic i Refrescant! Uhmmm...

Si s'afegeixen les vesícules de diversos fingerlimes a una macedònia de fruita el resultat és espectacular. Amb vesícules de diferents colors es poden elaborar vistoses amanides amb un aspecte molt apetitós.

Al meu jardí tenc dos Microcitrus australasica empeltats damunt dues velles llimoneres. En tenir les branques molt primes i espinoses no és possible obtenir escutets, per la qual cosa el mètode més adequat és l'Empelt de Corona davall bossa de plàstic. Aprofitant la llarga soca de la llimonera i les branques principals s'aconsegueix un arbre molt maco amb una capçada molt tupida de branques pendulars carregades de fruits d'un bonic color marró vermellós.

La producció de fruits és molt abundant, sobretot a l'estiu. L'arbre floreix diverses vegades a l'any i a la tardor i hivern també dóna fruits, encara que en menor quantitat. El cultiu a gran escala d'aquest fruiter australià es va iniciar fa dues dècades. Al principi els seus fruits es destinaven principalment a l'elaboració de melmelada, però cap a l'any 2000 els grans Xefs de cuina descobriren les seves excel·lents qualitats i vàren començar a elaborar plats que tengueren un gran èxit entre els seus clients. Actualment la demanda dels fruits del Finger Lime va en augment, es cotitzen a elevats preus, per la qual cosa seria una excel·lent idea i un gran negoci reconvertir vells tarongerars i llimonerars mediterranis empeltant-los amb esqueixos de Microcitrus australasica. Es podrien obtenir beneficis a curt termini, doncs els empelts entrarien en producció al segon any.

Les flors del Microcitrus australasica són molt petites, igual que les fulles. Les branques estan protegides per espines fines com agulles.

Flor de Finger Lime amb tres pètals molt carnosos de color blanc per la seva banda superior i d'un intens color rosat per la seva banda inferior. Es pot veure una espina protegint la flor.

I per a acabar l'article amb bon sabor de boca m'he preparat aquesta tapeta d'anxoves amb tàperes i fingerlimes, tot regat amb el mateix oli de les anxoves. Us assegur que ha estat menjar de déus. Uhmmm...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada